Són les 7 del matí i els alumnes-treballadors del Taller d’Ocupació Paisatges de Gandia van arribant als seus respectius llocs de feina… els uns van a l’Alqueria del Duc, els altres a la platja i uns tercers hui tenen sessió formativa a les aules d’Urbalab Gandia, al carrer Fundació Vicente Ferrer. Mentre, a cadascun d’aquests llocs els esperen els seus professors, que ara ja, quasi un any després s’han convertit en amics i companys. Guillermo Fernández se’n fa càrrec de l’especialitat d’obra, Lucia Bo n’és l’experta en serveis socioculturals i a la comunitat, Vicent Camarasa ensenya els alumnes-treballadors en l’especialitat agrària i Javi Bataller els dóna suport en l’aprenentatge de les competències bàsiques i transversals. I a les oficines, sempre de les més matineres, trobem també Divina Lara, encarregada de les tasques administratives.

Tots ells formen part del Taller d’Ocupació “Paisatges de Gandia. Dels ullals a la Ciutat”, un projecte que compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Gandia, la Generalitat Valenciana i LABORA, que ara, a finals de desembre, toca a la seua fi.
Sota el braç porten ja quasi una certificació per a desenvolupar tasques de jardineria, fàbriques d’obra o de “Dinamització, programació i desenvolupament d’accions culturals”, les tres especialitats formatives que han tingut cabuda en aquesta edició dels Tallers d’Ocupació. Però abans han hagut de formar-se i treballar de valent, adaptant-se a més a les restriccions derivades de la pandèmia pel COVID19. No ha estat fàcil, però amb la direcció d’Amador Espinosa l’equip ha funcionat com en un engranatge perfecte.

El meritori esforç de tot l’equip, s’ha vist més que recompensat pels resultats que han aconseguit a la zona en la qual han realitzat els seus treballs: l’Alqueria del Duc i tot el conjunt paisatgístic dels Ullals. I això mereix tot el reconeixement de la ciutadania cap als alumnes-treballadors, ja que gràcies a la seua implicació i interès, podran gaudir d’aquesta zona que s’havia degradat als darrers anys i que ara, n’estem segurs, que es convertirà en un lloc de visita obligatòria tant per als veïns i veïnes de Gandia, com per als turistes.

L’elecció d’aquest paratge natural no ha estat una casualitat; el projecte necessitava d’un lloc que permetera establir un nexe d’unió entre tres recursos claus que té la ciutat: patrimoni històric, cultura i natura. I en aquest Parc Natural hi trobaren l’entorn perfecte i aquesta va ser l’aposta de l’ajuntament de Gandia en aquesta edició.

I començaren a treballar, integrant formació i pràctica, amb l’objectiu de desenvolupar un seguit d’accions de dinamització, millora , manteniment i conservació del paisatge, tot tenint en l’horitzó de la seua tasca la posada en valor d’aquesta zona privilegiada de la ciutat.
Per fer-ho possible van elaborar un programa que ha inclòs accions culturals de caràcter informatiu, educatiu i experiencial i accions més relacionades amb la millora física de l’espai com neteja, condicionament dels camins, jardins, accessos, parcs naturals i dels edificis públics.
Tot açò s’ha concretat en accions com la restauració i rehabilitació dels elements interns de l’edifici de l’Alqueria del Duc i del mobiliari urbà de la zona; la construcció de la caseta de l’Aula Natura i l’adequació de la jardinera així com el manteniment, conservació i reposició dels elements vegetals; o la instal·lació del reg per degoteig i la plantació i reposició de vegetació al Parc d’Ausiàs March.

 

Mentre, els participants en l’especialitat de Dinamització, programació i desenvolupament d’accions culturals, han participat en la promoció de la ciutat amb propostes d’allò més diverses: des de l’organització d’activitats per als xiquets amb ocasió del Dia dels Aiguamolls o el Dia de l’Arbre, fins la realització d’accions en la platja encaminades a promoure l’agenda cultural de la ciutat entre els turistes i visitants. A més a més han fet la seua aportació al programa “Territori Borja” amb el qual s’ha volgut posar en valor el llegat històric i cultural de la família Borja i fomentar l’interès pel patrimoni cultural de la ciutat. Un patrimoni que també ha estat el nucli de l’activitat anomenada gimcana en la qual han fet partícips i no simples observadors, a tots els interessats.

En resum, i a punt de posar el punt i final a aquesta edició del Taller d’Ocupació, s’ha posat de relleu que aquest programa mixt d’ocupació i formació contribueix no sols a la qualificació professional dels participants, si no que a més la ciutat es beneficia de les seues accions, el que mereix un reconeixement i un agraïment al gran treball que han fet.

 

Comparteix: