Hui 19 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Dona Emprenedora. L’origen es remunta al 2014, en el consell de les Nacions Unides. Aquest organisme internacional va instaurar aquest dia dins del calendari internacional amb la finalitat visibilitzar a la dona, contribuir a l’apoderament femení en el món i acabar amb la desigualtat de gènere.

L’objectiu del Dia Internacional de la Dona Emprenedora és el de sensibilitzar a la societat sobre els obstacles i les dificultats que existeixen en l’ecosistema empresarial i financer actual per a aquelles dones que volen emprendre. Així com contribuir a l’apoderament femení, acabant amb les desigualtats de gènere encara latents en l’àmbit empresarial. Aquest tipus de celebracions permeten visibilitzar la capacitat de les dones per a emprendre el seu propi projecte, tindre un somni i lluitar per ell.

Si bé és cert que la nostra societat està canviant, encara queden sostres de cristall per superar. A Espanya, per cada 10 homes emprenedors, hi ha 9 dones, enfront de la mitjana europea de 6. Es pot dir que aprovem amb nota. No obstant això, segons el Mapa d’Emprenedoria 2020 del Spain Startup-South Summit, només el 14% de les startups han sigut creades per dones. Tradicionalment les dones s’han dedicat a sectors de menys intensitat tecnològica. I és que en les carreres STEM, menys del 30% d’estudiants són dones, a pesar que més dones que homes cursen estudis universitaris. Quin pot ser el motiu? Probablement, la falta de referents i estereotips femenins. Visibilitzar el talent femení, especialment en sectors digitals i tecnològics, aconseguir major representació femenina en consells d’administració i promoure nous models de trajectòries professionals per a dones que puguen inspirar a les de les generacions més joves, són algunes de les tasques que encara tenim pendents. No en va, les dones ocupen només el 19,2% dels seients dels Consells d’Administració de les empreses a Espanya i les dones CEO representen només el 1,3% d’aquests llocs). No obstant això, els estudis han demostrat que augmentar la diversitat no sols és convenient per a la cultura d’una organització, sinó que també condueix a millors resultats comercials.

D’altra banda, també les barreres d’accés a finançament dificulten a les dones la posada en marxa de negocis. Diferents estudis indiquen que les empreses creades per dones reben menys de la meitat dels diners per a finançar-se que aquelles fundades per homes. A pesar que, les creades per dones generen majors ingressos.

En definitiva, apostar per la conciliació, la redefinició del perfil emprenedor, els nous models empresarials i digitals i l’educació en la igualtat i cultura emprenedora, són alguna de les claus perquè les oportunitats emprenedores siguen igualitàries.

Tant de bo en algun moment no hàgem de celebrar aquest dia, però fins que arribe, siguem capaços de posar en valor l’emprenedoria femenina i l’esforç de moltes dones per saltar barreres i fer realitat els seus somnis, perquè emprendre no és una qüestió de gènere, sinó de talent.

#DiainternacionaldelaDonaEmprenedora

Comparteix: