El passat 28 de maig, va tindre lloc a Urbalab una jornada tècnica sobre la Formació Professional per a l’ocupació, amb la participació com a ponent de Celia Ruiz, Responsable del Departament de Desenvolupament, Innovació, Experimentació i Formació CSF-CRNFP Paterna. SERVEF. La jornada va ser oberta per Alicia Izquierdo, Regidora de Polítiques Econòmiques i Innovació del Ajuntament de Gandia.

En la primera part de la jornada, Celia Ruiz va resumir amb claredat què és un certificat de professionalitat, les diferents vies per accedir a ell i el procediment d’avaluació de competències. Seguidament, va donar a conèixer quines són les tendències en formació, les quals venen marcades per l’adaptació als canvis, tant en les empreses, com en les persones i el sistema. Es va centrar principalment en tres aspectes: la economia digital, les estratègies didàctiques innovadores i l’aprenentatge permanent.

Durant la segona part de la jornada, va tindre lloc una taula rodona amb la participación de diferents centres de formació de la comarca, que van tindre l’oportunitat d’explicar quina es la seua oferta formativa i instal.lacions: Col.legi Los Naranjos, ICSAM, García Ibáñez, Centre SERVEF Formació, Cambra de Comerç, Acadèmia Loles Brito i CDT Gandia. Després de les seues intervencions, vam poder comprovar que és una àmplia oferta (abastant diferents famílies formatives) i que tracta de ser el més adient possible a les necessitats del mercat laboral. Seguidament es va obrir un interessant debat entre els membres de la taula i la resta de participants, del qual podríem resumir les següents conclusions:
– La necessitat de ser més eficaços a l’hora de difondre l’oferta formativa entre els joves, atés que part dels cursos destinats a integrants del sistema de garantia juvenil no arriben a cobrir-se.
– Conveniència de fer una tasca d’orientació, motivació i acompanyament dels joves perquè coneguen en què consisteix el sistema de garantia juvenil i aprofiten els itineraris de inserció que es creen per a ells. De fet el SERVEF de Gandia acaba de posar en marxa aquest servei.
– Seria molt interessant que existira una plataforma digital on empreses i entitats posaren en comú tota l’oferta formativa i pugueren difondre-la conjuntament.
– La importància d’ajustar l’oferta formativa a les necessitats reals de les empreses. De fet, Ana García, del centre de formació García Ibáñez, comenta que per al 2017, va a crear-se una Càtedra amb la Universitat de València per a estudiar quines són les necessitats de formació de la comarca. Es tracta de coordinar i dissenyar una oferta formativa en aquelles àrees i especialitats que demanen les empreses.
– La necessitat de flexibilitzar el procés per a l’obtenció de l’acreditació de competències i dels certificats de professionalitat. Com apunta Celia Ruiz, el més desitjable seria que haguera una convocatòria oberta de forma permanent i la persona interessada puguera acudir a aquest procés en qualsevol moment, quant realment ho necessitara per a la seua inserció laboral.

En definitiva, com va resumir Carlos Marco, Coordinador de Promoció Econòmica del Ajuntament de Gandia, aquesta jornada servirà com inici de un camí de treball coordinat amb la finalitat de millorar l’oferta formativa de la nostra comarca i a la vegada, facilitar la seua difusió i aconseguir que siga més visible.

Comparteix:
Atenció amb cita prèvia Atención con cita previa
Visita la nostra agenda Visita nuestra agenda
Atenció telefònica: 96 295 96 97 Atención telefónica: 96 295 96 97